Picar entre hores ens fa engreixar?

blog_CAT

Complicat assumpte el de si picar entre hores “engreixa”. I com tota qüestió compromesa, no es pot resoldre de forma contundent, sinó amb un dubitatiu “depèn”. Per desgràcia, en molt poques ocasions els dubtes nutricionals es resolen amb un concloent “sí” o un categòric “no”. Seria meravellós, però no és així. Aprendre passa per exercitar el dubte, perquè és la “musculatura” que transportarà la nostra ment cap al camí del coneixement. El present text pretén, precisament, entrenar la musculatura del dubte, una cosa que sempre és saludable.

ReadMore


Fes que baixi la temperatura amb un menú complet a base de plats freds

blog català copia

No vas poder assistir als cursos de cuina de plats freds que vam organitzar el passat mes de juny a Barcelona, Terrassa i Madrid? Com que el que és promès ha de ser atès, avui us presentem en forma de menú tres dels plats que els nostres cuiners van elaborar. Són receptes que podeu preparar sense gaire dificultat amb antelació i que us permetran lluir-vos davant dels vostres comensals durant els àpats d’estiu. Com a colofó, us proposem les postres de cremós de fruites vermelles, facilíssim i sorprenent. Oi que us ve de gust?

ReadMore


De què parlem els nutricionistes quan parlem de llegums?

Llegums, salut, sabor i nutricióQuan parlem de llegums, els nutricionistes parlem de sabors i textures que poden dur-nos al setè cel. Parlem, per descomptat, de fibra dietètica, de vitamines, de minerals i d’un munt de substàncies protectores (algunes una mica impronunciables, com les proantocianidines, però no per això menys interessants). I parlem, també, d’equilibri dietètic, de regulació de la funció del nostre intestí i de la prevenció de malalties tan preocupants com la hipercolesterolèmia, la hipertensió arterial i la diabetis. Qui dóna més?

ReadMore


Fuig de la monotonia amb una amanida diferent cada dia

Amanides d'estiu

Potser la calor que desprenen els fogons i la mandra –sí, reconeixem-ho!- a les vacances són les causes que els nostres menús estiuencs resultin monòtons, sense anar més enllà de l’amanida d’enciam i el mateix guarniment dia rere dia. Res més lluny de la realitat: l’amanida és un plat molt versàtil que permet infinitat de combinacions. Per a que us inspireu, us proposem una amanida per a cadascun dels set dies de la setmana. Són plats pràctics, fàcils i nutritius, i el millor de tot: no impliquen que passeu el vostre temps lliure a la cuina.

ReadMore


Menjar fora de casa fa que guanyem pes?

Menjar fora de casa fa que guanyem pes?

A tots ens agrada que ens serveixin el menjar de tant en tant. No haver de fer la compra, cuinar, parar la taula, desparar-la, rentar els plats i guardar-los… és, sens dubte, un gran alleujament, sobretot si et toca fer-ho dues vegades al dia durant set dies a la setmana. No obstant això, els estudis disponibles apunten que menjar sovint fora de casa es relaciona amb un empitjorament de la nostra alimentació i un risc més gran que augmenti el volum de les nostres cèl·lules grasses. Vegem-ho.

ReadMore


Rodanxa de salmó al vapor amb verdures per a wok

Rodanxa de salmó al vapor amb verduretes per a wok

No hi ha excuses per no menjar sa. Avui elaborem un plat tan fàcil que es prepara en un tres i no res i que, a més, és gustós pel toc oriental del gingebre fresc i la soja. Recorda que el salmó és una bona font d’àcids grassos Omega 3 i que la combinació del peix blau amb la selecció curosa de verdures per a wok de La Sirena fa d’aquest plat una opció immillorable per sopar després d’una jornada llarga. Ens posem el davantal?

ReadMore


Beure en funció de la set, també a l’estiu

beber_juliob_cat_BLOG

Podria ser que el títol d’aquest text sonés a “blasfèmia nutricional”, ja que al nostre entorn hi ha molts missatges convidant-nos a beure tot i que no tinguem set, però puc assegurar que aquest títol s’ajusta a la realitat. Ja que s’apropa la calor de l’estiu, i és molt probable que aquests missatges es multipliquin, crec que és important insistir en que, excepte en poques excepcions, el mecanisme de la set funciona prou bé com perquè no haguem de preocupar-nos per viure enganxats a una ampolla d’aigua.

ReadMore


10 mites i rumors sobre els gelats

10 mites i rumors sobre els gelats

Tot i que sempre ve de gust, el gelat és un dels aliments per excel·lència quan pugen les temperatures, per la seva capacitat de refrescar i hidratar tant a grans com a petits, i també perquè menjar-ne és un plaer per als nostres sentits. En tot cas, potser pel seu sabor tan especial, circulen mites i rumors que generen certa controvèrsia. Com que a ningú no li amarga un dolç, a continuació et donem resposta a alguna de les preguntes que potser t’has fet alguna vegada.

ReadMore


Dia Nacional de la Nutrició. Quant pes convé guanyar en l’embaràs?

blog català copia

Demà se celebra la XIV edició del Dia Nacional de la Nutrició. L’any passat, aquest esdeveniment es va centrar en l’obesitat infantil, i vaig aprofitar per escriure un text titulat “Dia nacional de la nutrició: 10 consells per prevenir l’obesitat infantil”. Com aquest any l’esdeveniment es focalitza en l’embaràs i en la lactància he pensat a posar de nou el meu granet de sorra. Sobretot perquè, casualment, al març d’aquest any vaig publicar el meu cinquè llibre divulgatiu, titulat “La mare menja sa“, que versa sobre l’alimentació en aquestes dues etapes de la vida. Com que tinc la sensació que un dels temes més polèmics que apareix en aquest llibre és quant pes convé que guanyi una dona en l’embaràs (aspecte al qual vaig dedicar tot un capítol), crec necessari resumir què opinen sobre aquesta qüestió les entitats de referència.

ReadMore


Filets de lluç a la planxa amb creps farcides de bolets

blog català

Sorprenent, sofisticada… la següent recepta pot definir-se amb molts adjectius. Sorprenent perquè, se t’havia ocorregut alguna vegada aquesta combinació? I sofisticada pel toc especial que li aporten els creps com a guarnició. En qualsevol cas, quina millor forma de definir-la que tastant-la? Així doncs, mans a la cuina!

ReadMore