Festes infantils buides de calories buides, però plenes de diversió

Fiestas infantiles_blog CAT copia

“No trobeu natural el que passa sempre”. La frase apareix en l’obra “L’excepció i la regla”, de Bertolt Brecht, el poeta i dramaturg alemany que va haver de fugir de Hitler acusat d’alta traïció. Per fortuna, jo no hauré de fugir després de redactar aquest text. En ell exposo que encara que les “calories buides” (aliments de molt poca qualitat nutricional) gairebé sempre abundin en les festes infantils, no ho hauríem de trobar la mar de natural. També parlo, com Brecht (salvant les grans diferències), d’excepcions i de regles. Finalment, incloc suggeriments per planificar una festa infantil el més saludable possible.

ReadMore


Memoritzar tres paraules pot prevenir la malaltia d’Alzheimer: estil de vida

capçalera_CAT-DEF

Cap malaltia és benvinguda, en això estem tots d’acord. Però també coincidim que les que formen part d’una ombrívola categoria que anomenem “degeneratives” són d’allò més indesitjables. És el cas d’una patologia cada vegada més freqüent en persones grans: la malaltia d’Alzheimer. En aquest article faig un breu repàs de la relació que existeix entre el nostre estil de vida (això inclou a l’alimentació) i aquesta, insisteixo, malaltia indesitjable.

ReadMore


Mini guia de trucs de cuina bàsics (III)

capçalera_CAT-3

Si segueixes La Sirena a les xarxes socials, sabràs que de tant en tant compartim amb vosaltres alguns trucs per a que passis el mínim temps a la cuina però aconseguint treure el màxim rendiment i sabor dels productes congelats que vols preparar! Així, doncs, aprofitem l’avinentesa per fer-te cinc cèntims dels consells que us hem anat fent setmana rere setmana en aquest breu recull de trucs de cuina, dedicat tant als novells com als més avesats als fogons.

ReadMore


Menjar de forma saludable a un restaurant: meta realitzable

imatge blog CAT

Quan es fa una promesa, sigui o no electoral, el que és correcte i honrat és intentar complir-la. Ho explico perquè en el moment d’acabar el text “Menjar fora de casa, ens fa guanyar pes?” vaig comprometre’m a emetre alguns consells per menjar als restaurants sense deixar-nos-hi, a més d’uns quants euros, la nostra salut. És el que pretén el present escrit.

ReadMore


Anar de tapes sense sortir de casa? 5 receptes per sorprendre

tapesblogCAT

Quan esperem convidats a casa i un marge de maniobra bastant ajustat, tenim dues opcions: recórrer al mateix repertori de sempre o bé tenir a la mànega unes quantes receptes ben fàcils, amb producte de qualitat com a protagonista i que ens permetin lluir-nos. Això és el que hem treballat al Curs de Tapes de La Sirena: elaboracions de “pintxos” i barquetes –algunes més tradicionals i d’altres més innovadores-, que ens donaran un plus de sofisticació als nostres aperitius o amb els que podrem anar de tapes sense haver de sortir de casa. T’hi apuntes?


Picar entre hores ens fa engreixar?

blog_CAT

Complicat assumpte el de si picar entre hores “engreixa”. I com tota qüestió compromesa, no es pot resoldre de forma contundent, sinó amb un dubitatiu “depèn”. Per desgràcia, en molt poques ocasions els dubtes nutricionals es resolen amb un concloent “sí” o un categòric “no”. Seria meravellós, però no és així. Aprendre passa per exercitar el dubte, perquè és la “musculatura” que transportarà la nostra ment cap al camí del coneixement. El present text pretén, precisament, entrenar la musculatura del dubte, una cosa que sempre és saludable.

ReadMore


Fes que baixi la temperatura amb un menú complet a base de plats freds

blog català copia

No vas poder assistir als cursos de cuina de plats freds que vam organitzar el passat mes de juny a Barcelona, Terrassa i Madrid? Com que el que és promès ha de ser atès, avui us presentem en forma de menú tres dels plats que els nostres cuiners van elaborar. Són receptes que podeu preparar sense gaire dificultat amb antelació i que us permetran lluir-vos davant dels vostres comensals durant els àpats d’estiu. Com a colofó, us proposem les postres de cremós de fruites vermelles, facilíssim i sorprenent. Oi que us ve de gust?

ReadMore


De què parlem els nutricionistes quan parlem de llegums?

Llegums, salut, sabor i nutricióQuan parlem de llegums, els nutricionistes parlem de sabors i textures que poden dur-nos al setè cel. Parlem, per descomptat, de fibra dietètica, de vitamines, de minerals i d’un munt de substàncies protectores (algunes una mica impronunciables, com les proantocianidines, però no per això menys interessants). I parlem, també, d’equilibri dietètic, de regulació de la funció del nostre intestí i de la prevenció de malalties tan preocupants com la hipercolesterolèmia, la hipertensió arterial i la diabetis. Qui dóna més?

ReadMore


Fuig de la monotonia amb una amanida diferent cada dia

Amanides d'estiu

Potser la calor que desprenen els fogons i la mandra –sí, reconeixem-ho!- a les vacances són les causes que els nostres menús estiuencs resultin monòtons, sense anar més enllà de l’amanida d’enciam i el mateix guarniment dia rere dia. Res més lluny de la realitat: l’amanida és un plat molt versàtil que permet infinitat de combinacions. Per a que us inspireu, us proposem una amanida per a cadascun dels set dies de la setmana. Són plats pràctics, fàcils i nutritius, i el millor de tot: no impliquen que passeu el vostre temps lliure a la cuina.

ReadMore


Menjar fora de casa fa que guanyem pes?

Menjar fora de casa fa que guanyem pes?

A tots ens agrada que ens serveixin el menjar de tant en tant. No haver de fer la compra, cuinar, parar la taula, desparar-la, rentar els plats i guardar-los… és, sens dubte, un gran alleujament, sobretot si et toca fer-ho dues vegades al dia durant set dies a la setmana. No obstant això, els estudis disponibles apunten que menjar sovint fora de casa es relaciona amb un empitjorament de la nostra alimentació i un risc més gran que augmenti el volum de les nostres cèl·lules grasses. Vegem-ho.

ReadMore